Keraguan Dan Salah Tanggapan Dalam Islam

Detail Acara

Tarikh mula:

14 Feb – 27 Mar 2022, Isnin

Waktu:

7:45pm – 9:45pm

Tempat:

Zoom (Live)

Biaya:

$50

Bahasa:

Malay

Adakah ruang untuk keraguan dalam perjalanan seseorang untuk mencapai keyakinan pada Islam? Apakah punca keraguan ini dan dapatkah ditangani atau disekati? Adakah terdapat salah faham yang telah mempengaruhi kepercayaan umat Islam terutamanya yang perlu diperjelaskan kepada golongan belia?

Salah faham mengenai konsep keagamaan yang sensitif seperti jihad dan Islam selaku agama yang seru pada ketakutan dan penghukuman, serta salah faham masyarakat mengenai Islam selaku agama yang tidak bertoleransi terhadap hubungan silang agama dan intra-mazhab telah mengelirukan bukan sahaja orang bukan Islam, akan tetapi beberapa orang Islam juga terpedaya.
Oleh itu, ada keperluan untuk mengatasi salah tanggapan ini, agar tidak mengabadikan kesan negatifnya dalam masyarakat sekular dan majmuk kita.
Modul ini akan membincangkan isu keraguan dan tanggapan yang salah dalam Islam, akar umbi masalah dan cara untuk menangani isu tersebut, dalam konteks sebuah masyarakat majmuk dan dunia global

Kandungan
1. Definisi keraguan dan yaqin.
2. Jenis-jenis dan fasa keraguan yang berbeza.
3. Punca dan sumber keraguan dalam Islam.
4. Pandangan-pandangan dari kajian kuantitatif mengenai keraguan agama.
5. Gambaran menyeluruh tentang salah tanggapan mengenai Islam.
6. Pendirian Islam mengenai salah tanggapan tentang Islam.
7. Menangani Salah tanggapan bahawa Allah adalah Tuhan yang harus ditakuti dan Islam adalah agama yang diasaskan pada rasa takut dan penghukuman.
8. Mengatasi Salah tanggapan bahawa Islam tidak bertoleransi terhadap hubungan silang agama dan intra-mazhab serta masyarakat Islam adalah komuniti eksklusif secara sosial.

Keyword:
modular, malay, zoom, classes, lessons, faith, lessons, doubt, aqidah

CLASSES

Yok! Puasa Yok!

Yok! Puasa Yok!

14 Mac 2023, Selasa
10.00am – 12.30pm
Masjid Darul Aman
$5/$10 (Pelajar aLIVE/non-aLIVE)

baca lagi