Mengenali & Memahami Konsep Rukhsah Dalam Islam

Detail Acara

Tarikh mula:

5 Feb – 26 Feb 2022, Sabtu

Waktu:

10:00am – 12:00pm

Tempat:

Zoom (Live)

Biaya:

$50

Bahasa:

Malay

Penerangan Modul
Umat ​​Islam memandang keuzuran dan keuzuran sebagai cubaan dan ujian daripada Allah s.w.t. Sakit dianggap sebagai kaffarah atau kaffarah dosa. Pada masa yang sama, umat Islam diingatkan supaya menjaga kesihatan kerana kesihatan tubuh badan adalah amanah Allah s.w.t. untuk mereka.

Seorang mukmin yang sihat dan kuat disayangi oleh Allah s.w.t dan oleh itu hendaklah sentiasa berusaha untuk menjaga kesihatan dan kesejahteraan diri. Walau bagaimanapun, penyakit dan penyakit tidak dapat dielakkan dalam kehidupan seseorang. Oleh itu, sebagai umat Islam, kita diingatkan untuk bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan dan itu termasuklah persediaan dalam menguruskan penyakit.

Dalam bengkel menarik selama lapan jam ini, para peserta akan diperkenalkan dengan konsep Fiqh rukhsah (pengecualian hukum umum) dengan tumpuan khusus kepada isu-isu yang dihadapi oleh umat Islam apabila mereka jatuh sakit. Daripada mempelajari cara-cara bagaimana seseorang itu boleh berwuduk atau menggantikannya dengan tayammum, untuk memahami kaedah solat yang berbeza berdasarkan keadaan kesihatan seseorang, kursus ini akan merangkumi semuanya. Kursus ini akan memberi tumpuan khusus kepada pesakit di hospital dan cara terbaik mereka dapat menunaikan solat fardu.

Di sebalik isu solat, kursus ini juga akan membincangkan isu puasa ketika sakit. Bolehkah orang sakit berbuka puasa? Bagaimana pula dengan mereka yang tidak boleh berpuasa seumur hidup – apakah yang boleh mereka lakukan? Kursus ini relevan untuk orang Islam yang ingin melengkapkan diri mereka dengan pengetahuan Fiqh yang diperluaskan dan juga sangat sesuai untuk pekerja penjagaan kesihatan dan penjaga.

Keyword:
modular, malay, classes, zoom, fiqh, practical, solat, rukhsah

5140 Ang Mo Kio Central Avenue 6 Singapore 569844

 Cab

CLASSES

Yok! Puasa Yok!

Yok! Puasa Yok!

14 Mac 2023, Selasa
10.00am – 12.30pm
Masjid Darul Aman
$5/$10 (Pelajar aLIVE/non-aLIVE)

baca lagi