aLIVE – Mempelajari Nilai-Nilai Islam Setiap Hari

Tentang aLIVE?

aLIVE – Mempelajari Nilai-Nilai Islam Setiap Hari

Program Madrasah Masjid aLIVE bertujuan untuk memupuk anak-anak soleh/solehah yang bertaqwa dan berakhlak mulia, berpengetahuan tentang Islam, menjadi Muslim yang beramal, dan menunjukkan keprihatinan dan keprihatinan terhadap orang lain.

Nilai dan Prinsip Teras

Pendidikan Kerohanian & Perwatakan

Semangat Inkuiri & Penemuan

Idea Mencabar & Inspirasi

Pengajaran & Pembelajaran Berkesan

Arahan

Program aLIVE berusaha untuk menerapkan nilai melalui pemodelan supaya pelajar dapat melihatnya dicontohi oleh guru mereka. Guru juga akan memudahkan pembelajaran nilai-nilai ini dengan menyediakan peluang kepada pelajar untuk melibatkan diri secara peribadi dalam perjalanan pembinaan moral. Ini adalah arahan ilahi yang diberikan dalam Al-Quran dan diikuti oleh generasi awal ulama Islam.

Guru / Asatizah

Asatizah aLIVE berkelayakan dan dilatih khas untuk menyampaikan kandungan dengan berkesan. Mereka melakukan ini dengan melibatkan diri dalam aktiviti dan mengaitkan pembelajaran bilik darjah dengan kehidupan pelajar. Ramai di antara para asatizah adalah lulusan institusi pengajian Islam yang mantap seperti Universiti Al-Azhar dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Mereka juga dikehendaki menghadiri sesi latihan biasa yang dianjurkan oleh Muis.

Mod Penilaian

Untuk menilai pelajar dengan berkesan, pelbagai bentuk penilaian digunakan untuk merangkumi pelbagai jenis pembelajaran yang dilalui oleh pelajar, di dalam dan di luar bilik darjah.

Program

Program aLIVE dibuat relevan dengan perkembangan kids, tweens, teen dan youth.

Kids

5-8 Tahun

Tweens

9-12 Tahun

Teens

13-16 Tahun

Youth

17-20 Tahun
Program aLIVE menggunakan pendekatan tematik untuk pembelajaran. Tema yang berbeza sesuai untuk tahap yang berbeza telah dibangunkan supaya pengajaran dapat disampaikan dengan berkesan. Mata pelajaran Aqidah dan Fiqh dibentangkan sebagai “Iman & Amalan”, Akhlak sebagai “Karakter & Kemahiran Hidup”, Sirah dan Tarikh sebagai “Islam Sosial & Tamadun” dan Iqra’ dan Bacaan Al-Quran sebagai “Literasi Al-Qur’an”.

Empat bidang tersebut diberi penekanan yang berbeza bergantung kepada program, modul dan topik. Sebagai contoh, lebih banyak penekanan diberikan pada program Literasi Al-Quran dalam program Kids and Tweens aLIVE.

Pembelajaran Berasaskan Rumah

Disebabkan wabak itu, semua kelas Madrasah Masjid aLIVE di masjid terpaksa digantung sementara sejak 24 Mac 2020. Walaupun terjejas dengan situasi itu, madrasah masjid aLIVE tetap proaktif dalam memastikan kesinambungan pembelajaran Islam kepada pelajar mereka.

Pelajar yang mendaftar dalam kelas aLIVE telah menghadiri pelajaran dalam talian sejak penutupan sementara masjid. Ibu bapa dan pelajar boleh mengakses bahan pembelajaran seperti slaid powerpoint, buku panduan aktiviti, video dan kuiz dalam talian mingguan daripada Halaman Pembelajaran Berasaskan Rumah aLIVE (go.gov.sg/alivehomelearning).

Di samping itu, untuk menyokong Pusat Pendidikan Islam dan Pembekal dan guru al-Quran dalam memperkasakan kualiti pembelajaran berasaskan rumah, Islamic Education Workgroup (IEWG) dibimbing oleh Muis, telah membangunkan Kit Pendidikan Islam Dalam Talian. Kit alat ini termasuk panduan kepada alat persidangan video, rujukan daripada kelas dan sumber dalam talian IEWG, serta penilaian mudah untuk pembelajaran dalam talian. Kit alat ini telah memanfaatkan dan meningkatkan pengalaman pembelajaran Islam dalam talian untuk para asatizah dan pelajar.

Bantuan Kewangan (IEF)

Apa itu Islamic Education Fund (IEF)?

The Islamic Education Fund (IEF) ialah skim sokongan pembiayaan yang bertujuan untuk kelas agama separuh masa di madrasah masjid yang dilancarkan pada 2004.

Objektif Utama

Pembiayaan untuk Keluarga

Memperluaskan jangkauan kepada anak-anak muda Islam dan memastikan tiada kanak-kanak dilucutkan Pendidikan Islam kerana masalah kewangan.

Pembiayaan untuk Centres

Membangunkan sistem pendidikan Islam yang berkualiti melalui program aLIVE dengan membina kapasiti madrasah dan guru masjid.

Lebih 4000 pelajar, 800 guru dan 38 pusat aLIVE/madrasah masjid telah mendapat manfaat daripada IEF setiap tahun sejak penubuhannya, dalam bentuk subsidi yuran, geran latihan, geran sokongan pusat dan pembiayaan untuk program jangkauan.

Funding for Families (FFF) ialah bantuan kewangan daripada Muis, untuk membantu keluarga yang layak membiayai pendaftaran anak-anak mereka dalam program aLIVE. IEF menyediakan subsidi yuran untuk membantu membiayai kos.

The four areas are given different emphasis depending on the programme, the module and the topic. For example, more emphasis is placed on Qur’anic Literacy in the Kids and Tweens aLIVE programmes.

Kriteria Kelayakan (Pembiayaan untuk Keluarga)

Tier 1

Needy Student Grant (NSG)

Per Capita Income (PCI):

$0 < PCI < $500

Kriteria & Subsidi:
  • Subsidi yuran madrasah masjid maksimum $420/pelajar/tahun
  • 90% daripada pelbagai yuran, dihadkan pada $100 setiap pelajar setahun.
  • Pelajar akan menerima $520 (maks) setiap tahun.

Tier 2

Family Support Rebate (FSR)

Per Capita Income (PCI):

$501 < PCI < $750

Kriteria & Subsidi:
  • Subsidi yuran madrasah masjid dua bulan sehingga $35 sebulan bagi setiap pelajar.
  • Pelajar akan menerima $70 (maks) setiap tahun.

Tempoh Permohonan

Ibu bapa boleh mula memohon secara dalam talian dari 12 Julai 2021 hingga 28 Feb 2022 melalui http://learnislam.sg/apply-for-ief

Ibu bapa perlu memastikan pendaftaran yang disahkan ke masjid untuk tahun berikutnya sebelum mengemukakan permohonan untuk IEF.

Untuk sebarang pertanyaan lain, sila e-mel ke [email protected] atau hubungi Pentadbir aLIVE di madrasah masjid terdekat anda.

Apa itu Kids aLIVE Home Edition (KAHE)?

Program Kids aLIVE Home Edition bertujuan menjadikan pembelajaran Islam berasaskan pengalaman lebih mudah diakses oleh ibu bapa dan orang awam. Program percuma itu mengandungi satu set aktiviti dan bahan untuk menyokong ibu bapa dalam membimbing anak-anak mereka mempelajari Islam di rumah.

Tema

Allah Menjadikan Kita

Kumpulan Umur: 5 tahun
Tempoh: 10 Minggu

Allah mencintaiku dan aku mencintainya

Kumpulan Umur: 6 tahun
Tempoh: 10 Minggu

Ketahui lebih lanjut tentang KAHE

Buku Panduan Rakan Ibu Bapa dan Edisi Rumah Pelajaran 1 Versi Percubaan tersedia dalam platform yang berbeza.

Pengguna Apple

iPad, Mac, iPhone (iTunesU)

Peranti Lain

Android and PC (Adobe Reader)

Pendaftaran

Pendaftaran program perlu dilakukan melalui borang dalam talian di bawah.

Pendaftar yang berjaya akan dihubungi melalui e-mel. Kami akan memberikan anda pautan untuk mendapatkan akses kepada platform dalam talian Kids aLIVE Home Edition.

Anda akan dialu-alukan ke platform dalam talian di mana terdapat lebih banyak aktiviti pengayaan dan sumber untuk anda gunakan bersama anak-anak anda di rumah.