Pembelajaran Islam Dewasa

Apa itu ADIL

ADIL ialah akronim kepada Pembelajaran Islam Dewasa. Ia adalah program pembelajaran Islam yang disesuaikan khas untuk pelajar Islam dewasa di Singapura.

Berasal daripada perkataan Arab ‘Adil’ (عادل), secara literal bermaksud orang yang adil. Allah s.w.t. memerintahkan umat Islam untuk menjadi pembawa keadilan kerana ia paling hampir kepada Taqwa.

Ia melambangkan kematangan, kesederhanaan, rasional dan objektiviti. Ia mewakili individu terpelajar yang inklusif; melampaui agama, bangsa, bahasa atau bentuk penyebut lain.

Dibangunkan oleh Pejabat Mufti, program Pembelajaran Islam Dewasa (ADIL) baharu ini direka bentuk supaya ia kekal relevan dan sesuai untuk keperluan rohani dan intelek kontemporari orang dewasa Islam kita. Program ini akan ditawarkan dalam kedua-dua bahasa Melayu dan Inggeris untuk memenuhi pelbagai permintaan dan keperluan masyarakat Islam.

Kenapa ADIL?

ADIL dibangunkan untuk memperkayakan pengalaman pembelajaran Islam untuk dewasa Muslim di Singapura. Ia membolehkan lebih banyak pilihan untuk orang dewasa Muslim menerima pembelajaran Islam dalam tetapan berstruktur dan modular serta lebih banyak peluang untuk berinteraksi dan terlibat dengan asatizah.

Direka khas untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat orang dewasa Muslim kami, kami berharap program ini menjadi pilihan pilihan anda untuk pembelajaran Islam.

Dengan menyertai program ini, anda akan disegarkan secara rohani, diperkaya dari segi intelek dan terlibat secara bermakna dalam perbincangan tentang Islam dan kaitannya dalam kehidupan seharian kita.

Siapa yang patut hadir ke ADIL?

Orang dewasa yang ingin:

Belajar tentang Islam

Menguasai pengetahuan asas Islam

Meninjau kembali pemahaman ilmu Islam

Menghadiri kelas modular berstruktur

Struktur Kursus

1. Siri Modular Mingguan

Berdasarkan Modular

(Daftar untuk ala carte modul)

Berdasarkan Tahun Akademik

(Daftar untuk semua Baseline + Intermediate modul)

Kelas Harian:

2 jam kredit setiap sesi. Satu modul akan mengambil masa antara 2 hingga 5 minggu untuk dibincangkan.

Kelas Hujung Minggu:

2 hingga 5 jam kredit setiap hujung minggu. Satu modul akan mengambil masa antara 1 hingga 5 minggu untuk dibincangkan.

2. Siri Modular Mingguan

Sesi bengkel interaktif memfokuskan pada topik khusus mengenai isu yang diliputi dalam peringkat garis dasar. Siri bengkel ini juga akan merangkumi isu-isu yang menyentuh umat Islam masa kini. Tempoh biasanya antara 4 hingga 8 jam setiap bengkel.

3. Siri wacana: ADIL Knowledge Retreat

Modul ADIL

ADIL percaya kepada kebebasan individu pelajar untuk menilai sendiri keperluan pembelajaran mereka. Tiada syarat kemasukan dan pelajar tidak perlu mengambil semua modul dalam sebarang susunan tertentu. Pelajar bebas memilih mana saja modul dari berbagai macam level.

Modul Asas (Warna Hijau)

Berusaha untuk menyediakan pelajar dewasa dengan pengetahuan asas Islam. Diilhamkan oleh falsafah Islam, Iman, Ihsan & Ilm (ilmu) sebagai komponen penting dalam kehidupan seorang Muslim. Ia merangkumi pengetahuan asas umum untuk setiap Muslim dewasa di Singapura.

Modul Pertengahan (Warna Coral)

Berusaha untuk menyediakan perbincangan mendalam tentang pelbagai sains tradisional Islam dan kaitan dan aplikasi dalam persekitaran dan cabaran kontemporari. Ia menggalakkan skop perbincangan yang lebih teliti dan diperluaskan, berbanding dengan tahap baseline.

Manual Muslim

Cahaya Keimanan

Warisan Kenabian

Insan Pilihan

Tafsir Surah Al-Fatihah

Fiqh Musafir

Fiqh Bagi Pesakit

Fiqh Perancangan Harta

Fiqh Kekeluargaan

Pengenalan kepada
Kepelbagaian dalam Islam

Pengenalan kepada Maqasid
Al-Shariah

Taubat

Kesedihan & Penderitaan

Keraguan & Salah Tanggapan
dalam Islam

Ulul ‘Azmi

Permulaan di Makkah

Cahaya Madinah

Al-Khulafa’ Ar-Rashidun:
Sejarah Para Khalifah yang
Agung

Sejarah Islam di Asia Tenggara

Muslim Warga Singapura

ADIL Knowledge Retreat

Sebagai sebahagian daripada jangkauan lanjutan program ADIL melangkaui kelas modular, ADIL Knowledge Retreat (AKR) menyediakan kandungan yang menyegarkan dan pengetahuan yang relevan untuk keperluan rohani dan intelek kontemporari Muslim dewasa.

AKR merangkumi pelbagai topik dalam tema yang sesuai dengan minat pelbagai pelajar Ilmu Islam. Ia disampaikan oleh asatizah tempatan dan profesional yang mahir dalam topik yang dipilih.