Masjid Jamiyah Ar-Rabitah

Masjid ini dibuka secara rasmi pada tahun 1962. Bagaimanapun, perancangan untuk membina masjid itu bermula pada tahun 1950-an untuk masyarakat Islam di kawasan yang dahulunya dikenali sebagai Kuarters Majlis Bandaraya Alexandra, Henderson Hill, Redhill Road.

Dengan bantuan Jamiyah Singapura dan sokongan daripada Haji Syed Ali Redha Alsagoff dan Haji Baharuddin, sebidang tanah antara Jalan Tiong Bharu dan Jalan Henderson telah diperoleh dan diluluskan oleh Kerajaan untuk tapak masjid baharu. Dana kemudiannya dikumpul, termasuk sumbangan besar daripada badan amal berasaskan Jeddah, Rabitah Al-Alam Al-Islamiah. Untuk memperingati kedua-dua pertubuhan itu atas peranan penting yang mereka mainkan dalam pembinaan masjid, masjid itu dinamakan “Jamiyah Ar-Rabitah”.

Pada tahun 1983, untuk memenuhi keperluan umat Islam yang semakin meningkat di kawasan itu, masjid itu telah dirobohkan dan dibina semula. Ia dibuka semula secara rasmi pada 9 Ogos 1985, bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan Singapura yang ke-20, oleh Mufti Singapura Syed Isa Semait ketika itu.

Detail Informasi

601 Tiong Bahru Road, Singapore 158787

 Cab

aLIVE Classes Available Here

Kids

5-8 Tahun

Tweens

9-12 Tahun

Teens

13-16 Tahun

Youth

17-20 Tahun

Happening This Week

Terjadi Minggu ini