Masjid Haji Mohd Salleh (Geylang)

Masjid ini diasaskan oleh Haji Mohammad Salleh Bin Ally pada 16 Mei 1896 di atas sebidang tanah milik Vena Meena Bok. Masjid itu kemudiannya dijaga dan diuruskan oleh Haji Salleh bersama-sama dengan anak-anak, saudara-mara dan rakan-rakan keluarga yang dipercayai rapat sehingga tahun 1939 apabila ia menjadi agak hampir ditinggalkan akibat Pendudukan Jepun. Ketika mereka bergelut melalui masa yang sukar dalam memelihara masjid di atas tanah wakafnya, perintah mahkamah akhirnya diperolehi, justeru kerja-kerja pembinaan semula dibenarkan dijalankan pada 4 Oktober 1959.

Pada tahun 1989, telah dipersetujui supaya masjid itu dirobohkan dan dibina semula di atas tanah wakaf yang sama. Kerja-kerja merobohkan dan membina semula kemudiannya dipanggil pada 26 Julai 1998 selepas jumlah yang diperlukan yang mencukupi berjaya dikumpulkan. Selepas 16 bulan, akhirnya masjid baru empat tingkat itu siap dibina. Masjid baharu itu dibuka kepada orang ramai pada tahun 1999.

Berdiri tinggi dan anggun, masjid ini menyediakan kelas dan kursus agama dan sekular kepada orang awam iaitu penduduk yang tinggal di sekitar kawasan itu.

Detail Informasi

245 Geylang Road, Singapore 389304

 Cab

Kelas aLIVE Tersedia Di Sini

Kids

5-8 Tahun

Teens

13-16 Tahun

Happening This Week

Terjadi Minggu ini