Masjid Hajjah Fatimah

Disiapkan pada tahun 1846, masjid itu merupakan salah satu masjid tertua di Singapura dan contoh yang jarang berlaku untuk nama seorang wanita – Hajjah Fatimah Sulaiman, seorang ahli perniagaan wanita kaya. Seni bina eklektiknya yang unik menyerlah daripada masjid-masjid lain di Singapura, terutamanya dengan menara tersendiri gaya Eropah, yang condong sedikit – lantas mendapat jolokan, ‘Menara Condong Singapura’. Masjid itu memberi kesaksian kepada masyarakat Islam yang dahulunya berkembang maju yang tinggal di sekitar yang memberikan sumbangan besar khususnya kepada ekonomi penjajah Singapura.

Sebelum masjid dibina, kediaman keluarga Hajjah Fatimah telah menduduki tapak tersebut. Pencuri menceroboh masuk ke rumahnya dua kali, malah ia dibakar pada kali kedua. Hajjah Fatimah bernasib baik ketika itu tiada dan tidak mengalami sebarang kecederaan. Apabila dia kembali, dia menisbahkan nasib baiknya dan pelariannya kepada Allah. Sebagai bentuk kesyukuran, dia mendirikan masjid di tapak sekarang dan membina semula rumahnya berhampiran. Apabila dia meninggal dunia, Hajjah Fatimah dikebumikan di makam keluarganya di dalam kawasan masjid.

Masjid ini digunakan untuk melayani masyarakat Islam yang tinggal di kampung-kampung sekitar, termasuk Melayu, Bugis, dan Arab yang kebanyakannya menjadi buruh dan pedagang. Hari ini, selain penduduk di kawasan kejiranan, orang ramai yang bekerja di pejabat berhampiran juga kerap ke masjid terutama untuk solat Jumaat.

Detail Informasi

4001, Beach Road Singapore 199584

 Cab

Happening This Week

Terjadi Minggu ini