Masjid Jamae Chulia

Seawal tahun 1826, masjid itu telah pun wujud, menjadi bukti kepada bilangan besar Tamil Muslim di Chinatown. Bangunan bata dan plaster sekarang telah siap antara tahun 1830 dan 1835. Bukan suatu kebetulan bahawa jalan di mana ia terletak dinamakan ‘Jalan Masjid’ dan masjid ini selalu disebut sebagai ‘Periya Palli’, yang bermaksud ‘Masjid Besar. ‘ dalam bahasa Tamil. Pada tahun 1917, masjid menjadi aset Wakaf Jamae.

Gaya seni bina masjid adalah eklektik. Walaupun pintu masuk adalah khas India Selatan, dua dewan solat adalah gaya Neo-Klasik, tipikal George Drumgoole Coleman. Penampilan unik ini telah menjadikan masjid sebagai mercu tanda yang difoto dengan baik, dilihat dalam poskad dari abad ke-19 hingga ke hari ini. Masjid ini telah diwartakan sebagai monumen negara pada 29 November 1974.

Pada masa ini, masjid unggul sebagai masjid ‘pendidikan’. Di samping memudahkan aktiviti keagamaan, solat dan khutbah, ia menganjurkan seminar dan perbincangan mengenai pemikiran dan kepercayaan agama dan sosial untuk orang Islam dan bukan Islam.

Detail Informasi

218, South Bridge Road Singapore 058767

 Cab

Happening This Week

Terjadi Minggu ini