Masjid Kampung Siglap

Tiada siapa yang tahu dengan tepat bilakah masjid itu mula dibina. Tarikh terdokumentasi terawal terukir pada Bingkai Al-Quran yang digantung di belakang mihrab bangunan masjid lama. Pada 27 Ramadan 1320H, bersamaan dengan hari Ahad, 28 Disember 1902. Namun, ini bukanlah tarikh masjid itu mula-mula didirikan. Sejarah lisan penduduk Kampung Siglap lama menyebut masjid itu sudah tiga kali dibaik pulih. Bingkai Al-Quran nampaknya telah dipasang sama ada semasa kerja pembaikan kedua atau ketiga. Beberapa catatan literatur menyatakan bahawa masjid ini mula dibina pada tahun 1846 sebagai struktur kayu kecil.

Dipercayai secara meluas bahawa masjid itu dibina secara kolektif oleh penduduk kampung. Sebidang tanah tempat pembinaan masjid lama itu telah dibeli oleh Allahyarham Puan Hajijah, ibu kepada Allahyarham En Daud Bin M. Shah J.P, juga dikenali sebagai Tok Teh Daud. Jalan Hajijah yang berhampiran dinamakan sempena nama beliau. Apabila masjid itu dibina semula pada 1980-an di bawah skim Tabung Pembinaan Masjid (MBF), bangunan masjid lama itu tidak dirobohkan, tetapi dipelihara bersama struktur baharu dan ditukar menjadi Darul Quran Singapura – pusat pembelajaran al-Quran baharu. Masjid baharu itu dibuka secara rasmi pada tahun 1992.

Pada 2009, hanya beberapa bulan selepas ia menyiapkan kerja naik taraf besar, kebakaran memusnahkan sebahagian besar surau masjid. Masjid itu kemudiannya ditutup untuk kerja-kerja pembinaan semula dan dibuka semula pada 2011.

Detail Informasi

451 Marine Parade Road, Singapore 449283

 Cab

Kelas aLIVE Tersedia Di Sini

Kids

5-8 Tahun

Tweens

9-12 Tahun

Happening This Week

Terjadi Minggu ini