Masjid Moulana Mohd Ali

Masjid ini berasal dari 16 dan 18 Market Street, sepasang rumah kedai dua tingkat yang terdiri daripada kawasan seluas 1,660 kaki persegi. Ini telah dibeli pada tahun 1953 dan 1955 oleh tiga orang lelaki yang berpandangan jauh, Mohamed Javad Namazie, Haji Mohamed Khan dan MM Abdul Wahab. Ketiga-tiga mereka memahami keperluan untuk memiliki tempat ibadat di daerah central business district (CBD). Pada penghujung 1970-an, CBD berkembang dengan pesat – jalan raya dilebarkan dan bangunan pencakar langit moden baharu sedang dibina di mana rumah kedai pernah berdiri. Para pemegang amanah masjid ketika itu berhadapan dengan realiti kemungkinan pelebaran jalan di Market Street yang akan menyaksikan harta masjid itu diperoleh.

Berdasarkan latar belakang ini, United Overseas Bank (UOB) mempunyai rancangan pembangunan besar-besaran tetapi tidak dapat diteruskan kerana masjid itu berada di tengah-tengah rancangan itu. UOB telah membeli beberapa hartanah di sekitar masjid untuk pembangunan yang dimaksudkan. Rundingan kemudian berlaku dengan UOB yang cuba mencari tapak alternatif yang sesuai untuk masjid di tengah-tengah daerah perniagaan tanpa kejayaan kerana lokaliti, orientasi dan kelulusan kerajaan adalah penting. UOB telah menawarkan tingkat bawah tanah ketiga. Ini adalah ciri unik masjid ini kerana hampir tidak ada masjid di bawah paras tanah di Singapura ketika itu. Aktivis masjid kemudiannya berjaya berunding untuk tingkat bawah tanah. Sementara itu, semasa Plaza UOB sedang dibina, masjid itu beroperasi dari Nagore Dargah (kini Pusat Warisan India Muslim) di Jalan Telok Ayer.

Apabila tapak itu siap, ia telah diserahkan kepada Mosque Management Board (MMB) pada tahun 1992. Masjid itu kemudiannya dibuka secara rasmi pada tahun 1996. Aktiviti terhad kepada solat harian dan solat Jumaat serta kuliah agama secara ad-hoc.

Detail Informasi

UOB Plaza 80, Raffles Place, #B1-01, Singapore 048624

 Cab

Happening This Week

Terjadi Minggu ini