Masjid Yusof Ishak

Dinamakan sempena presiden pertama republik itu, masjid yang dibina di bawah skim Mosque Building Fund (MBF) itu membuka pintu kepada orang ramai pada 2017. Masjid ini direka bentuk dengan seni bina unik yang menggabungkan ciri-ciri masjid tradisional dengan warisan dan elemen Nusantara, di samping menangani fungsi keperluan. Ciri-ciri tersendiri rumah Nusantara tropika, seperti cucur atap/tidak terjual, beranda, panel pengudaraan tetap hiasan dan langkan yang direka dengan cantik, ditafsir semula dan dizahirkan dalam cara moden yang sesuai dengan masjid generasi baharu ini.

Selain memenuhi keperluan masyarakat Islam di sekitar estet Woodlands, masjid itu juga menganjurkan program yang bertujuan mendekati orang bukan Islam dalam usaha untuk memupuk kepelbagaian budaya.

Rahmatan Lil Alamin Foundation (RLAF) telah ditubuhkan oleh Muis pada tahun 2005 untuk Komuniti Islam Singapura untuk memancarkan belas kasihan dan kebaikan kepada fakir, miskin dan mangsa bencana tanpa mengira kepercayaan, bangsa atau kepercayaan – terletak di dalam masjid.

Detail Informasi

10 Woodlands Drive 17, Singapore 737740

 Cab

Kelas aLIVE Tersedia Di Sini

Kids

5-8 Tahun

Tweens

9-12 Tahun

Teens

13-16 Tahun

Youth

17-20 Tahun

Happening This Week

Terjadi Minggu ini