Laylatul Qadar – Permata Yang Dicari Semua Orang

oleh

Ustazah Nuurunnuur

Beberapa orang: Eh! 10 hari lagi nak raya lah guys!😀

Yang lain: Eh! Ramadhan tinggal 10 hari lagi? 🙁

Kita tergolong dalam golongan yang mana?

Setiap Ramadan kita sering mendengar istilah – “10 malam terakhir” atau “sepuluh malam terakhir”. Ada apa dengan sepuluh malam ini? Mengapa ia sangat penting?

Dalam satu daripada sepuluh malam ini, terdapat permata tersembunyi yang akan dicari oleh setiap muslim yang beribadah pada setiap Ramadan. Permata ini tidak boleh ditemui pada bulan-bulan lain dalam setahun. Permata ini berlaku satu malam sahaja di bulan Ramadhan dan permata ini adalah Laylatul Qadar atau Malam Kekuasaan.

Walaupun kita semua tahu bahawa seluruh Ramadan adalah bulan yang penuh keberkatan, malam Lailatul Qadar adalah sangat istimewa seperti yang diceritakan oleh Al-Quran – ia lebih baik daripada 1000 bulan!

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (perintah) ini pada malam kemuliaan: Dan apakah yang akan menerangkan kepadamu apakah malam kemuliaan itu? Malam Kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Para malaikat dan ruh turun di dalamnya dengan izin Tuhan mereka untuk setiap urusan. Damai!… Ini sehingga bangun pagi!”

Surah Al Qadr; 1-5

Apa itu Laylatul Qadar?

Lailatul Qadar adalah malam yang dihabiskan untuk melakukan ibadah, nilainya tidak terbatas dan tidak terbatas. Ia adalah Malam yang dimuliakan orang yang beribadah dan ditinggikan darjatnya, Malam yang membawa kemuliaan bagi orang Islam dan Malam yang diberi kekuatan.

Malam ini sangat berkuasa sehinggakan Nabi Muhammad s.a.w. sendiri menumpukan masanya untuk memanfaatkannya sepenuhnya, lebih besar daripada masa lain.

Seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a.: Rasulullah s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang mendirikan solat pada malam Lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan mengharap pahala Allah (bukan untuk menunjuk-nunjuk) maka akan diampuni segala dosanya yang telah lalu.”

Bilakah Lailatul Qadar?

Nabi Muhammad s.a.w. tidak menyatakan mana-mana malam tertentu untuk menjadi Laylatul Qadar. Namun, terdapat banyak hadis yang menunjukkan ia berlaku pada malam-malam ganjil dari sepuluh malam terakhir Ramadan:

Sebagaimana yang diriwayatkan oleh `Aisyah radhiyallahu ‘anhu: Rasulullah ﷺ bersabda, “Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam ganjil dari sepuluh hari terakhir Ramadhan.”

Kenapa rahasia sangat?

Lailatul Qadar telah dirahsiakan supaya orang menghormati semua malam Ramadhan. Bayangkan jika malam Laylatul Qadar diketahui, semua orang akan beribadat pada satu malam itu, melupakan malam-malam lain di bulan Ramadhan. Ini menggagalkan tujuan “memanfaatkan sepenuhnya” daripada sepuluh malam terakhir. Oleh kerana manusia tidak mengetahui malam Laylatul Qadar, mereka akan berusaha untuk beribadah kepada Allah setiap malam Ramadan untuk mencari permata istimewa ini. Anda tahu apa yang mereka katakan, perkara yang hebat tidak datang dengan mudah, bukan?

Jadi apa yang perlu saya lakukan pada Malam Kekuasaan ini?

  1. Jadikan sepuluh malam terakhir dihitung. Jika anda rasa anda melakukan ibadah yang cukup baik sejak Ramadan bermula, lebih serius dalam melakukannya. Berusaha untuk melakukan Tahajjud setiap malam, memperbanyakkan sedekah, mempromosikan kepada orang lain untuk menyuruh beramal – anda tahu pahalanya akan dilipatgandakan daripada sebelumnya

  2. Perbanyakkan membaca Al-Quran.Ini adalah ibadah mudah yang membawa manfaat yang besar kepada mereka yang membacanya. Walaupun anda tidak boleh membacanya, anda boleh membaca dan memahami tafsir atau maksudnya

  3. Minta ampun. Laylatul Qadar adalah malam di mana kita melakukan ibadah dengan penuh keikhlasan, dosa-dosa kita yang lalu akan diampuni. Jadi, masa apa yang lebih baik untuk meminta ampun jika bukan sekarang? Bahkan ada doa khusus di Lailatul Qadar yang boleh kita baca:

    اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ ، تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

    “Ya Allah, Engkau Maha Pengampun, dan Engkau menyukai pengampunan; jadi maafkan saya”

  4. Dekatkan diri dengan Allah Ada hikmah di sebalik kenapa kita digalakkan bertahajjud di tengah malam. Masa itu adalah tempoh yang paling tenang, paling tenang dalam hari yang mana kita tidak akan sibuk atau terganggu dengan sebarang aktiviti lain. Ambillah kesempatan ini untuk mendekatkan diri kepada Allah, memohon RahmatNya, memohon kekuatan dan keampunan.

Jadi, begitulah. Fikirkan Laylatul Qadar sebagai hari terakhir jualan hebat. Anda ingin merebut sebanyak mungkin ganjaran dan tawaran. Perbezaannya adalah, untuk mencapai ganjaran Laylatul Qadar, tiada kod gilir atau promo diperlukan. Apa yang perlu anda lakukan ialah hadir ke sejadah dan mulakan tahajjud anda pada sepuluh malam terakhir.

Semoga kita semua diberi keberkatan untuk mencari permata ini – iaitu Laylatul Qadar.

More Articles

Siapakah Sayidatina Khadijah r.a.?

Siapakah Sayidatina Khadijah r.a.?

Sifat dan budi pekertinya yang mulia membuatnya mendapat kehormatan untuk disambut oleh Allah melalui Malaikat Jibril a.s. Demikianlah kedudukan yang sangat dihormati sebagai Ibu Orang-orang Mukmin yang pertama (Ummahatul Mu’mininin) Khadijah binti Khuwailid r.a.

baca lagi
Pengorbanan dalam Islam

Pengorbanan dalam Islam

Dhaniah Suhana Input by Ustazah Nuurunnuur Eid al-Adha, atau Hari Raya Haji seperti yang dikenali di Singapura, menandakan berakhirnya Haji, ziarah tahunan umat Islam ke Mekah. Ia juga telah digelar sebagai 'Perayaan Korban', dan paling menonjol dikaitkan dengan...

baca lagi
Mengapa Tuhan Mengizinkan Penderitaan?

Mengapa Tuhan Mengizinkan Penderitaan?

Fadhilah Wahid Penulis bebas Tulisan berdasarkan Retret Ilmu ADIL 2019 – Mengapa Allah mengizinkan penderitaan? “Menjadi ridha (kandungan) bukan sekadar pasif menanggung ujian yang anda hadapi,” kata Puan Hamidah Bahashwan di Retreat Ilmu ADIL (Pembelajaran Islam...

baca lagi