Pengorbanan dalam Islam

oleh

Dhaniah Suhana
Input by Ustazah Nuurunnuur

Eid al-Adha, atau Hari Raya Haji seperti yang dikenali di Singapura, menandakan berakhirnya Haji, ziarah tahunan umat Islam ke Mekah. Ia juga telah digelar sebagai ‘Perayaan Korban’, dan paling menonjol dikaitkan dengan korban (korban) haiwan. Ia menghormati kesanggupan Nabi Ibrahim mengorbankan anaknya sendiri sebagai ketaatan kepada perintah Allah.

Menurut hadis Nabi (sunnah), daging dari binatang korban kemudiannya dibahagikan kepada tiga bahagian, dengan sepertiga bahagiannya diberikan kepada fakir dan miskin.

Namun begitu, berkorban dalam Islam bukan sahaja merujuk kepada penyembelihan haiwan. Dalam kehidupan seharian kita, terdapat banyak peristiwa di mana kita melakukan pengorbanan seperti harta, tenaga, masa, dan juga tenaga emosi.

Sebagai manusia, banyak pengorbanan yang kita lakukan, sama ada untuk orang tersayang atau untuk kebaikan diri sendiri.

Sebagai pelajar, banyak masa dan tenaga yang boleh digunakan untuk hobi atau bersosial, dikorbankan untuk belajar atau mengulang kaji. Individu yang bekerja juga mengorbankan tenaga dan masa demi mencari rezeki dan berdikari dari segi kewangan.

Sebagai ibu bapa, banyak pengorbanan, termasuk semua yang disebutkan di atas, dilakukan demi anak-anak – untuk persekolahan, pakaian, makanan, dan didikan umum mereka. Dengan taraf hidup sekarang, kadangkala kedua ibu bapa perlu bekerja, untuk menampung perbelanjaan. Oleh yang demikian, masa keluarga turut dikorbankan.

Malah dalam interaksi harian kita, tenaga emosi dikorbankan untuk menjaga kedamaian apabila kita mungkin tidak menyukainya. Kerja emosi ialah proses mengurus perasaan dan ekspresi seseorang – kadangkala ini melibatkan penindasan emosi yang kita rasa. Sebagai contoh, kita mungkin menarik nafas panjang apabila kita berasa marah kepada orang lain untuk mengurangkan kemarahan kita, supaya kita dapat bercakap dengan mereka dengan lebih tenang dan berusaha untuk menyelesaikan masalah itu.

Diriwayatkan daripada Ibn ‘Umar bahawa Rasulullah s.a.w. berkata:

“Orang mukmin yang bergaul dengan manusia dan bersabar atas bahayanya, lebih besar pahalanya daripada orang mukmin yang tidak bergaul dengan manusia dan tidak sabar terhadap bahayanya.”

(Sunan Ibn Majah)

Jadi, apakah niat kita untuk melakukan pengorbanan ini? Adakah kita melakukannya untuk anak-anak kita? Pembangunan diri kita? Keharmonian di rumah dan tempat kerja?

Jika kita menggali lebih dalam, mengapa kita perlu mempunyai niat yang baik?

Pengorbanan, dan perbuatan kebaikan ini, adalah bentuk ibadah (ibadah). Akhirnya, pengorbanan yang kita lakukan adalah demi Pencipta kita.

Diriwayatkan oleh Abu Umamah:

“Nabi s.a.w. bersabda: Sesiapa yang mencintai kerana Allah, membenci kerana Allah, memberi kerana Allah dan menahan kerana Allah, nescaya dia sempurna iman.

Oleh itu, dalam bulan ‘Pesta Korban’ ini, marilah kita merenung pelbagai pengorbanan yang kita lakukan dalam kehidupan seharian. Semoga kita menjaga niat dan hati kita dalam pengorbanan harian kita, dan mengambil masa untuk menghargainya apabila kita melihatnya dilakukan demi kita.

“Katakanlah: Sesungguhnya! Ibadahku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam.”

Surah Al-An’am, Ayat 162

More Articles

Siapakah Sayidatina Khadijah r.a.?

Siapakah Sayidatina Khadijah r.a.?

Sifat dan budi pekertinya yang mulia membuatnya mendapat kehormatan untuk disambut oleh Allah melalui Malaikat Jibril a.s. Demikianlah kedudukan yang sangat dihormati sebagai Ibu Orang-orang Mukmin yang pertama (Ummahatul Mu’mininin) Khadijah binti Khuwailid r.a.

baca lagi
Laylatul Qadar – Permata Yang Dicari Semua Orang

Laylatul Qadar – Permata Yang Dicari Semua Orang

Ustazah Nuurunnuur Beberapa orang: Eh! 10 hari lagi nak raya lah guys! Yang lain: Eh! Ramadhan tinggal 10 hari lagi?  Kita tergolong dalam golongan yang mana? Setiap Ramadan kita sering mendengar istilah – “10 malam terakhir” atau “sepuluh malam terakhir”. Ada apa...

baca lagi
Mengapa Tuhan Mengizinkan Penderitaan?

Mengapa Tuhan Mengizinkan Penderitaan?

Fadhilah Wahid Penulis bebas Tulisan berdasarkan Retret Ilmu ADIL 2019 – Mengapa Allah mengizinkan penderitaan? “Menjadi ridha (kandungan) bukan sekadar pasif menanggung ujian yang anda hadapi,” kata Puan Hamidah Bahashwan di Retreat Ilmu ADIL (Pembelajaran Islam...

baca lagi