Mengapa Tuhan Mengizinkan Penderitaan?

oleh

Fadhilah Wahid
Penulis bebas
Tulisan berdasarkan Retret Ilmu ADIL 2019 – Mengapa Allah mengizinkan penderitaan?

“Menjadi ridha (kandungan) bukan sekadar pasif menanggung ujian yang anda hadapi,” kata Puan Hamidah Bahashwan di Retreat Ilmu ADIL (Pembelajaran Islam Dewasa) baru-baru ini, “tetapi juga meminta bantuan atau mengambil beberapa bentuk tindakan untuk menambah baik. keadaan kamu”.

Bagi Nadia, salah seorang daripada lebih 500 peserta yang hadir di Dewan Konvensyen Suntec City pada 13 Oktober 2018, menghadiri retret itu adalah sebahagian daripada usahanya untuk mendapatkan bantuan. “Saya sedang melalui masa yang sukar,” kata lelaki berusia dua puluh lima tahun itu sambil tersenyum ketika dia keluar dari dewan, “dan topik pengunduran – Mengapa Allah Mengizinkan Penderitaan? – sangat tepat pada masanya; Saya datang ke sini untuk mencari jawapan, dan saya pergi dengan mengetahui bahawa saya boleh bergantung kepada Allah SWT untuk menghadapi apa jua kesusahan yang saya alami”.

Menyediakan kandungan yang menyegarkan dan relevan, the annual ADIL Knowledge Retreat (AKR) tahunan bertujuan untuk memenuhi keperluan rohani dan intelek pelajar kontemporari dewasa hari ini, daripada pereka bebas seperti Nadia, sehinggalah saintis seperti Parveen yang berusia 28 tahun. Pemukiman itu mula-mula bermula pada 2014, meliputi pelbagai topik daripada Radikalisasi dan Ekstremisme kepada Sains Fatwa, dan merupakan lanjutan daripada modul ADIL kelas modular organisasi untuk orang dewasa.

Topik 1: Malahan Para Nabi: Merangkul Kehidupan yang penuh dengan Ujian

Pengunduran diri dimulakan dengan peluang untuk merenung kisah hidup lima Nabi yang diangkat darjat oleh Allah SWT: Nabi Nuh AS, Nabi Ibrahim AS, Nabi Musa AS, Nabi Isa AS, dan Nabi Muhammad SAW. Dikenali dalam al-Quran (Surah al-Ahqaf, ayat 35) sebagai Ulul Azmi, atau Rasul-rasul yang Tegas dan Keazaman, Ustaz Fathurrahman menjelaskan bahawa kelima-lima Rasul itu semuanya diberi kedudukan tertinggi di sisi Allah SWT kerana tanggapan mereka terhadap ujian dan ujian yang dikurniakanNya.

“Lihatlah Nabi Nuh AS,” kata Ustaz Fathurrahman Dawoed, ahli Majlis Fatwa Singapura. “Selama 950 tahun, dia menyeru keluarga dan sukunya sendiri untuk menyembah Allah SWT, dan semua yang dia dapat dari mereka hanyalah cemuhan. Walaupun selepas ratusan tahun, tidak sampai dua ratus orang menyahut panggilannya, malah isteri dan anaknya sendiri membelakanginya. Adakah dia kehilangan harapan, seperti mana-mana antara kita mungkin? Tidak, dia bersabar.”

Sabar dan redha: Sifat-sifat ini juga dipegang kuat oleh Nabi-nabi Ulul Azmi yang lain kerana mereka memikul berat Tugas Kenabian mereka, dan ini adalah pingat kehormatan mereka.

Perhatikan juga kisah Nabi Ibrahim AS. Diasingkan sejak muda, dalam masa dewasanya, dia dilemparkan hidup-hidup ke dalam api yang bernyala-nyala selama berhari-hari oleh seorang raja yang sesat. Dia kemudian diuji dengan ketiadaan anak dalam perkahwinan pertamanya, dan apabila Allah SWT akhirnya mengurniakan anak lelaki melalui keduanya, Nabi Ibrahim AS kemudiannya diperintahkan untuk meletakkan anaknya sebagai korban.

Atau pertimbangkan contoh Nabi Musa AS, yang diusir dari rumahnya dan terpaksa berhadapan dengan zalim iaitu Fir’aun dan memimpin kabilah yang sentiasa tersesat. Atau Nabi ‘Isa AS, yang dibesarkan oleh ibu bapa tunggal, menghadapi kemiskinan, dan difitnah oleh masyarakatnya sendiri.

Mungkin kita juga boleh mengambil iktibar daripada yang terbaik dari mereka semua, Nabi Muhammad SAW, yang kehilangan orang tersayang satu demi satu walaupun sebelum baginda dilahirkan, yang tiba-tiba mendapati dirinya disebut pendusta walaupun selama hidupnya dikenali sebagai The Orang yang Boleh Dipercayai, yang mendapati dirinya terpaksa melarikan diri dari rumahnya dalam lindungan malam, semuanya dalam keadaan sangat miskin sehingga dia terpaksa mengikat batu ke perutnya untuk melembutkan rasa lapar yang tajam.

Jika ini adalah kehidupan yang Allah SWT telah tuliskan untuk makhluk yang paling dicintai-Nya, maka mungkin kita harus memikirkan semula mengapa ujian tetapi perlu dalam hidup kita.

“Ada banyak sebab mengapa Allah SWT menguji para Nabi, dan kita, dengan kesusahan,” jelas Ustaz Fathurrahman. “Sebahagian daripadanya adalah untuk membersihkan jiwa kita, untuk mengajar kita bersyukur, dan untuk mengingatkan kita untuk mengingatiNya. Apabila menghadapi kesusahan, kita harus cuba mengingati apa yang diajarkan oleh para Nabi Ulul Azmi kepada kita: untuk menanggungnya dengan sabar dan redha, dengan sentiasa berpaling kepada Allah SWT.”

Topik 2: Antara Ridha & Mencari Bantuan: Membetulkan Salah Tanggapan

Walaupun telah dijelaskan dengan jelas bahawa seseorang itu harus bersabar dan redha dalam menghadapi kesusahan, Puan Hamidah Bahashwan, penceramah kedua retret itu, menekankan bahawa ramai hari ini yang bergelut sering berakhir dalam kesusahan kerana mereka salah faham tentang konsep sabar. dan kandungan.

Puan Hamidah, seorang kaunselor selama lebih tiga puluh tahun, menekankan bahawa bersabar dan berpuas hati tidak sama dengan bersikap pasif. Hakikatnya, seseorang itu harus berusaha untuk menerima keadaan dan secara aktif sama ada belajar untuk melepaskan, atau menjadikan keadaan atau diri lebih baik melalui percubaan yang telah diberikan.

“Bersabar dalam situasi yang meletakkan seseorang dalam bahaya, seperti di tangan pasangan yang kasar, adalah kesabaran yang tidak kena. Ia, pada hakikatnya, adalah penderaan ke atas diri sendiri,” kata kaunselor yang telah menyokong ribuan orang melalui masa-masa sukar mereka dalam kerjanya.

Puan Hamidah kemudiannya menghuraikan langkah-langkah yang boleh diambil oleh seseorang apabila menghadapi kesusahan.

Yang pertama, ialah seseorang itu harus sentiasa mencari kelebihan dalam setiap percubaan – untuk melihat sesuatu secara positif. Bolehkah penderitaan yang saya hadapi ini sebaliknya dilihat sebagai peluang untuk berkembang? Bolehkah saya menerima ini sebagai cabaran dan mencari penyelesaian daripada berasa putus asa? Bolehkah saya berhenti fokus pada semua yang salah, dan sebaliknya bersyukur dengan nikmat yang Allah SWT berikan yang tidak terhingga?

Yang kedua ialah seseorang itu harus berhati-hati dalam perkataan yang digunakan apabila terlibat dalam bercakap sendiri. Puan Hamidah mencadangkan untuk mengelakkan istilah mutlak seperti “Saya” apabila menggambarkan diri seseorang, kerana itu akan mengikat seseorang pada ciri atau emosi negatif yang, pada hakikatnya, boleh berubah atau turun naik.

Satu lagi istilah toksik yang perlu dielakkan adalah bahawa seseorang itu “tidak gembira”, kerana “gembira” itu sendiri adalah emosi yang tidak boleh diukur dan berbeza-beza dari orang ke orang – perkara yang menggembirakan orang lain mungkin tidak menggembirakan anda, dan pemahaman anda sendiri tentang kebahagiaan mungkin berbeza dari yang lain. Ini menjadikannya bermasalah apabila kita tersilap mengukur kebahagiaan kita sendiri berbanding kebahagiaan orang lain.

Langkah ketiga yang boleh diambil oleh seseorang ialah mencari sokongan dan penyelesaian secara aktif, daripada Allah SWT terlebih dahulu, melalui doa dan pergantungan yang teguh kepada-Nya. Seseorang itu kemudiannya harus mendapatkan bantuan melalui banyak saluran yang tersedia hari ini, sama ada melalui rangkaian sokongan sosial seseorang melalui keluarga dan rakannya, kaunselor, pakar psikiatri dan kumpulan sokongan kesihatan mental, atau bahkan campur tangan perubatan jika ini yang telah ditetapkan.

“Intinya ialah walaupun anda tidak boleh berubah – keadaan anda (atau) apa-apa, anda masih mempunyai kuasa untuk mengubah cara anda berfikir,” kata Puan Hamidah.

Topik 3: Memanfaatkan Kuasa Sabr dan Dua

Mendapatkan sokongan dan penyelesaian daripada Allah SWT adalah intipati ceramah Ustazah Nurul ‘Izzah Khamsani dalam segmen ketiga retret tersebut. Sambil memetik daripada banyak penjelasan dan do’a dalam al-Quran tentang pSabar, Qariah yang memenangi anugerah itu menyoroti hakikat bahawa ruang lingkup kesabaran bukan hanya untuk menghadapi ujian dalam pengertian konvensional, tetapi juga dalam berusaha untuk beribadat. Ya Allah, menjauhi yang dilarang dan bergelut dengan hawa nafsu.

“Kami memohon Syurga, maka kesabaran yang harus kami amalkan hanyalah untuk memartabatkan kami,” kata Ustazah ‘Izzah, Pegawai Agama Masjid (MRO) dari Masjid Jamiyah Ar-Rabitah di Bukit Merah. “Sabar yang sebenar-benarnya, kata Rasulullah SAW, adalah pada pukulan pertama musibah, dan Al-Quran mengatakan bahawa ini benar-benar berat, kecuali bagi mereka yang khusyuk.”

Dan Ustazah ‘Izzah sendiri patut tahu, kerana ramai peserta turut sebak apabila mengenangkan emosi mentah yang dirasai beliau sekeluarga selepas kematian adik perempuannya lima tahun lalu selepas bergelut dengan penyakit lupus. Apa yang membuat mereka bersama adalah mengetahui, dengan keyakinan yang teguh, bahawa apa yang telah berlaku adalah lebih baik, dan bahawa Allah SWT bersama orang yang sabar.

Beberapa doa yang Ustazah ‘Izzah kongsikan semasa segmennya termasuklah:

“Tuhan kami! Curahkanlah keteguhan hati kepada kami dan teguhkanlah langkah kami: Tolonglah kami melawan orang-orang yang kafir”

Al-Baqarah: 250

“Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami dan wafatkanlah kami dalam keadaan muslim (berserah diri kepada-Mu).”

Al-A’raf: 126

“Ya Allah tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikan mudah, dan Engkau jadikan kesulitan, jika Engkau kehendaki, mudahkanlah.”

“Selain berdo’a, cara lain untuk kita memohon pertolongan Allah SWT ketika menghadapi kesulitan adalah dengan banyak berdoa kepada-Nya di waktu lapang, dan juga sentiasa meringankan kesusahan orang lain,” nasihat Ustazah. Nurul ‘Izzah.

Mengakui Hikmah Ilahi

Untuk mengakhiri pengunduran dengan indah, Ustaz Fathurrahman, dalam segmen berasingan untuk pelajar lanjutan, memberikan analogi melihat penderitaan kita berbanding kehidupan kita seperti hanya dapat melihat satu piksel dari permaidani gambaran besar Allah SWT.

“Kita hanya perlu melihat percakapan yang dirakamkan dalam al-Quran antara Nabi Musa AS dan Nabi Khidr AS untuk menyedari bahawa pengetahuan dan kefahaman kita tentang urusan dunia amatlah terhad berbanding apa yang Allah SWT Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui. , tahu,” kongsi Ustaz itu, “Jadi kita diberi petunjuk bahawa tiada apa pun di dunia ini berlaku tanpa Tujuan Ilahi.”

Sebagaimana sabda Rasulullah SAW, “Sungguh menakjubkan urusan orang mukmin; Sesungguhnya semua urusannya adalah baik, dan itu tidak ada kecuali bagi orang yang beriman. Jika ditimpa sesuatu kebaikan/kebahagiaan, dia bersyukur dan itu baik untuknya. Jika ditimpa kemudharatan, dia bersabar dan itu baik baginya.”

Dibangunkan oleh Unit Strategik Pendidikan Belia dan Masyarakat, Muis, program ADIL direka supaya ia kekal relevan dan sesuai untuk keperluan rohani dan intelek kontemporari orang dewasa Islam kita. Program ini ditawarkan dalam bahasa Melayu dan Inggeris untuk memenuhi keperluan anda. Untuk senarai kelas ADIL, sila layari https://learnislam.sg/adil

More Articles

Siapakah Sayidatina Khadijah r.a.?

Siapakah Sayidatina Khadijah r.a.?

Sifat dan budi pekertinya yang mulia membuatnya mendapat kehormatan untuk disambut oleh Allah melalui Malaikat Jibril a.s. Demikianlah kedudukan yang sangat dihormati sebagai Ibu Orang-orang Mukmin yang pertama (Ummahatul Mu’mininin) Khadijah binti Khuwailid r.a.

baca lagi
Laylatul Qadar – Permata Yang Dicari Semua Orang

Laylatul Qadar – Permata Yang Dicari Semua Orang

Ustazah Nuurunnuur Beberapa orang: Eh! 10 hari lagi nak raya lah guys! Yang lain: Eh! Ramadhan tinggal 10 hari lagi?  Kita tergolong dalam golongan yang mana? Setiap Ramadan kita sering mendengar istilah – “10 malam terakhir” atau “sepuluh malam terakhir”. Ada apa...

baca lagi
Pengorbanan dalam Islam

Pengorbanan dalam Islam

Dhaniah Suhana Input by Ustazah Nuurunnuur Eid al-Adha, atau Hari Raya Haji seperti yang dikenali di Singapura, menandakan berakhirnya Haji, ziarah tahunan umat Islam ke Mekah. Ia juga telah digelar sebagai 'Perayaan Korban', dan paling menonjol dikaitkan dengan...

baca lagi